logo

Door wie


ACHTERGROND


Druk je uit is een initiatief van Annelies Goedhart. Graag stel ik me aan je voor.

Ik volgde de Bachelor opleiding Grafische Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Aansluitend volgde ik een Master in Fotografie aan de Post St. Joost Academie in Breda. Op beide Academies bracht ik veel tijd door in de grafiek werkplaats en de fotografie werkplaats. Hier ontwikkelde ik mijn liefde voor de ambachtelijke druktechnieken. Na het succesvol afronden van beide opleidingen startte ik als Grafisch Vormgever.

Van huis uit ben ik tweetalig. Mijn vader is Nederlands en mijn moeder is Engels. Ik kom uit een echt ‘onderwijsgezin’. Mijn beide ouders zijn docent en zo heb ook ik uiteindelijk mijn weg gevonden naar het onderwijs. De behoefte om mijn kennis en inspiratie met anderen te delen leidde tot de opleiding Didactische Bijscholing voor Beeldend Kunstenaar in Amsterdam.

Mijn docentschap startte in de Taaldrukwerkplaats te Rotterdam. Mijn liefde voor het vak is hier verder gegroeid. Ik heb veel ervaring opgedaan in het lesgeven aan kinderen, jongeren en volwassenen, het ontwikkelen van lesprogramma’s en het coachen van nieuwe vakdocenten. De werkwijze Taalvorming en Taaldrukken inspireren en vormen de basis van mijn lesprogramma’s.

Na een aantal jaren onderweg te zijn als vakdocent zocht ik naar verdieping en uitbreiding binnen mijn vak. Naast taalvorming en beeldende vorming wilde ik bewegingsexpressie inzetten en verwerken in mijn lesprogramma’s.
Ik vertrok naar Californië en volgde daar de opleiding ‘Movement-based Expressive Arts Therapy’ aan het Tamalpa Institute in San Francisco opgericht door Anna Halprin en Daria Halprin. Dit is één van de mooiste cadeaus die ik mezelf heb gegeven. Het was een rijke ervaring en heeft me nieuwe kennis, kunde en gereedschap gegeven die ik nu in mijn professionele praktijk toepas.

PROJECTENLIJST


Ruim 10 jaar werk ik met enthousiasme en liefde voor taal en kunst, in opdracht van en samenwerking met onderwijs- en kunstinstellingen, bibliotheken en culturele organisaties in Rotterdam en omstreken.

Verschillende opdrachtgevers zijn o.a.:

· basisscholen in regio Rotterdam
· SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam)
· Bibliotheek Rotterdam (Delfshaven, Hoek van Holland, Schiebroek, Overschie)
· Ro Theater
· Nederlands Fotomuseum
· Pendrecht Kinderfaculteit
· Taaldrukwerkplaats Rotterdam
· Atelier van de Verbeelding
· K!K (Kunst in de Klas)
· Singeldingen
· Stichting Wereld-leren
· Plusbedrijf
· Sculptuur Biënnale Kijkduin
· SEP (Stichting Educatieve Projecten, Amsterdam)

WAT ANDEREN ZEGGEN


Ik ken Annelies als een kundige vakvrouw die gaat voor kwaliteit. Ze is een zeer ervaren en bevlogen docente schrijven, taalvorming en taaldrukken. Haar lessen zijn tot in de puntjes verzorgd en goed doordacht. Haar passie voor taal, literatuur, beeldende kunst en vormgeving weet ze als geen ander op (jonge) kinderen over te brengen. De leerling en zijn leefwereld is hierbij altijd het vertrekpunt. Ook, of misschien wel juist leerlingen die weinig met kunst in aanraking komen, weet zij in het hart te raken. Ze kan leerlingen enthousiasmeren en boven verwachting laten presteren. Ze zorgt ervoor dat leerlingen zichzelf overtreffen en trots zijn op het werk dat ze hebben gemaakt.

Annelies heeft veel ervaring in het lesgeven in het (speciaal) basisonderwijs en met alle groepen kan zij goed uit de voeten. Naast een ervaren docent, is ze ook een zeer ervaren coach / begeleider voor collega-vakkrachten en leerkrachten. Daarnaast ontwikkelt zij inspirerende lessen die door collega-docenten en leerkrachten positief worden ontvangen. Haar opdrachten zijn op zo’n manier uitgewerkt dat zij ook makkelijk door andere collega’s te gebruiken zijn.

Annelies is betrokken bij de organisatie waar zij zich voor inzet en zeer betrouwbaar en collegiaal. Ze werkt zelfstandig en is flexibel inzetbaar. Kortom: een fijne collega waarmee ik jarenlang met veel plezier heb samenwerkt!

Femke Saher, Coördinator Beeld en Taal
SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam)


Ik werk graag samen met Annelies en heb veel waardering voor haar bevlogenheid en deskundigheid als docent. Annelies biedt haar leerlingen veiligheid en houvast in de lessen. Het proces van denken, ervaren en voelen staat centraal, met als beloning prachtige resultaten. Dankzij haar empathisch vermogen en liefdevolle betrokkenheid bij kinderen kan ze goed differentiëren en geeft ze alle kinderen, op elk niveau, de kans om uit te blinken met hun persoonlijke verhaal en talenten.

Judith Wagensveld, Atelier van de Verbeelding


“Ik was onder de indruk van de dicht-workshop van Annelies. Op een zeer rustige en gestructureerde manier weet ze kinderen mee te nemen in de poëzie, met een hoofdletter P. Ze neemt haar leerlingen serieus en tegelijkertijd doet ze een stapje verder. Ze ziet ze staan en ze daagt ze uit. Ze neemt ze mee en laat ze gaan.
En als de kinderen dan helemaal zelf gaan, dan komt al dat eigene, dat bijzondere, dat eigenwijze, dat gekleurde van al die kinderen er met woorden uit. Het lijkt wel toverkunst. Kinderen aangeraakt door woorden, taal, dichten. En ik geraakt door hen…”

Ingrid Duindam, Programmacoördinator Cultuurtraject Rotterdam
KCR (Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam)


“Annelies heeft zich geprofileerd als een betrouwbare partner die zich ook voor de ontwikkeling van het Taaldrukken inzet. Haar ziel ligt in haar werk. Haar lesbrieven zijn terdege en goed doordacht. Zij is een zelfbewuste collega die met een kritische houding naar zichzelf en anderen reflecteren kan. Zij bereidt zich goed voor op een les, structureert en is duidelijk naar de deelnemers. Ze kan goed luisteren en heeft oprechte waardering voor wat de deelnemer zegt, schrijft of vormgeeft.
Door zichzelf en haar collega’s steeds vragen te blijven stellen profileert zij haar kijk op het lesgeven. Ze ontwikkelt zich in het proces van goede feedback geven aan jonge stagiairs en collega docenten.”

Nanda van Beek, Coördinator Rotterdamse Taaldrukwerkplaats